Placek po węgiersku
Hej! Dziś kolejny post kucharski. Ostatnio nabrałam ochoty na coś niezwykłego i jednocześnie bardzo prostego do przygotowania - placek po węgiersku. Ja lubię dosyć ostre potrawy, więc i mój placek będzie dosyć pikantny. Pamiętajcie, że w kwestii przypraw decyzje należą do Was. Możecie dania doprawiać wszystkim, co Wam przyjdzie do głowy (no może z wyjątkiem, np. curry do naleśników ;) ). W kuchni zachowajmy zdrowy rozsądek, ale pobawmy się smakami i czasem poeksperymentujmy. To do dzieła! Składniki Placki: - 1 kg ziemniaków, - 1 jajko, - 1 cebula, - 2 łyżki mąki, - przyprawy - sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, - olej do smażenia Farsz: - 1/2 kg wieprzowiny (może być wołowina, ale ja za nią nie przepadam, więc zwykle do takich rzeczy biorę wieprzowinę), - 1 papryka, - 1 cebula, - 2 łyżki oleju, - 2 łyżki mąki, - 2 szklanki wody - przyprawy - sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, ziele angielskie, liść laurowy, - ser do posypania - śmiet