Placek po węgiersku

Hej! Dziś kolejny post kucharski. Ostatnio nabrałam ochoty na coś niezwykłego i jednocześnie bardzo prostego do przygotowania - placek po węgiersku. Ja lubię dosyć ostre potrawy, więc i mój placek będzie dosyć pikantny. Pamiętajcie, że w kwestii przypraw decyzje należą do Was. Możecie dania doprawiać wszystkim, co Wam przyjdzie do głowy (no może z wyjątkiem, np. curry do naleśników ;) ). W kuchni zachowajmy zdrowy rozsądek, ale pobawmy się smakami i czasem poeksperymentujmy. To do dzieła! 
 
Składniki
 
Placki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- przyprawy - sól, pieprz, czosnek, ostra papryka,
- olej do smażenia
 
Farsz:
- 1/2 kg wieprzowiny (może być wołowina, ale ja za nią nie przepadam, więc zwykle do takich rzeczy biorę wieprzowinę),
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki,
- 2 szklanki wody
- przyprawy - sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, ziele angielskie, liść laurowy,
- ser do posypania
- śmietana.
 

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy - pieprz, papryką, listek laurowym, czosnek i co tam jeszcze chcemy  i gotujemy. Po kilku minutach dodajemy sól i gotujemy dalej do momentu aż mięso będzie mięciutkie.

Przechodzimy do warzyw. Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w talarki. Smażymy warzywa na rozgrzanym oleju, a gdy cebula się zeszkli - dodajemy je do mięsa. Wszystko razem dusimy jeszcze przez ok. 15 min. Dalej pora na sos. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i dolewamy do gulaszu. Chwilę jeszcze całość gotujemy.

Pora na placki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Do miski z ziemniakami dodajemy jajko, mąkę, sól i inne przyprawy oraz posiekaną cebulkę. Placki smażymy na dużej patelni do czasu, gdy z obu stron będą zarumienione.

Placki wykładamy na talerz, dodajemy gulasz i możemy je tak zostawić lub złożyć na pół. Całość posypujemy startym żółtym serem. Placek polewamy śmietaną.
 
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Recenzja - Blanx White Shock

Włoskie kosmetyki marki Mulac

Recenzja - Vichy Liftactiv Collagen Specialist