Home-made hamburger

Hej! Dziś trochę nietypowy post. Otóż czasem, jak mnie najdzie ochota, lubię przygotować coś pysznego do jedzenia. Wczoraj wpadłam na pomysł na domowe hamburgery albo raczej cheeseburgery ;). Myślę, że tym postem rozpocznę nowy dział na moim blogu i od czasu do czasu będę tu wrzucać jakieś sprawdzone przeze mnie przepisy.
 
Jak zatem wspomniałam, dziś pora na domowego, zdrowego (w każdym razie o wiele zdrowszego niż w restauracjach z fast foodem, typu McDonadld's czy Burger King), smacznego hamburgera. Od razu Wam powiem, że składniki do moich potraw zawsze biorę "na oko", więc znając życie nigdy nie uda mi się przygotować dwa razy identycznej potrawy ;). No ale przechodząc do sedna - składniki potrzebne do przyrządzenia naszego domowego hamburgera:
- 500 g mięsa mielonego (ja miałam wieprzowe, ale każde inne będzie równie pyszne),
- czerstwa kajzerka,
- jajko,
- przyprawy do mięsa (sól, pieprz, przyprawa do grilla - ja miałam pikantną, bo lubię dosyć ostrą kuchnię, oregano, czosnek granulowany i jakie tylko inne przyprawy chcecie dodać),
- świeża czerwona papryczka chili (jeśli lubicie na ostro)
- sałata lodowa,
- pomidor,
- cebula,
- ogórek kiszony,
- ser żółty,
- bułki do hamburgerów,
- sos czosnkowy lub keczup (miałam w lodówce gotowy sos czosnkowy, więc nie musiałam się już z tym męczyć, ale jeśli wolicie sos domowej roboty, to wystarczy do jogurtu naturalnego dodać trochę majonezu, czosnku i różnych innych przypraw na jakie macie ochotę i razem to wymieszać).
 
Do dużej miski wrzucamy mięso, jajko, bułkę namoczoną we wrzątku, ale odsączoną i przyprawy. Po wymieszaniu wszystkich składników formujemy płaskie w miarę okrągłe placki mięsa i wrzucamy na patelnię (ja mam patelnię do grillowania, więc na tej najlepiej mi się to przygotowuje - zbędny tłuszcz się wytapia i zostaje nam pyszne mięsko).
Bułki do hamburgerów kroimy na pół i wrzucamy na patelnię (bez tłuszczu), żeby się podgrzały i zrumieniły. Następnie na jedną połowę kładziemy sałatę, pokrojone na cienkie plasterki pomidora, cebulę i ogórka, mięso, ser żółty i polewamy sosem lub keczupem. Całość przykrywamy drugą połówką bułki i wcinamy :)
 
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Recenzja - Blanx White Shock

Kalendarz adwentowy Makeup Revolution - podsumowanie

Recenzja - Vichy Liftactiv Collagen Specialist