Kosmetyczne abecadło - Ł

Hej! Przyszła pora na kolejną odsłonę "encyklopedii" kosmetycznej ;) Dziś omówię produkt na literę "Ł". Zapraszam do czytania dalej.




Łopian (Olejek łopianowy) - roślina występująca głównie w umiarkowanym klimacie Eurazji, w tym w Polsce. Niektóre partie tej rośliny mogą być stosowane w przemyśle spożywczym oraz w medycynie (stosowany jest w dużej mierze do leczenia chorób skóry głowy). Nas jednak interesują jej kosmetyczne właściwości. Łopian, a właściwie olej z jego korzenia, jest powszechnie stosowany jako środek leczniczy przy wypadaniu włosów. Olej łopianowy zawiera m.in. witaminy (A i E) oraz sole mineralne, dzięki którym włosy szybciej się regenerują, cebulki włosów są wzmocnione i w związku z tym zahamowany zostaje proces wypadania włosów. Po zastosowaniu olejku łopianowego włosy powinny (w zależności od zawartości składników dodatkowych, np. rumianku, pokrzywy, itp.):
  • szybciej rosnąć, 
  • nabrać połysku,
  • być odżywione (zwłaszcza w przypadku włosów suchych i zniszczonych),
  • być miękkie i jedwabiste,
  • być pozbawione łupieżu,
  • być rozjaśnione (w przypadku oleju z dodatkiem rumianku).
Jak więc widać łopian ma bardzo szerokie zastosowanie i bardzo dobry wpływ na włosy. 
Jak każdy olejek powinien być nakładany na suche włosy i trzymany na nich ok. 10-15 min. Po tym czasie spłukujemy włosy i układamy do woli.
Pamiętać jednak należy o tym, że każdy ma inne włosy i kosmetyk ten może w inny sposób na nie wpływać. Ja nie mam zbyt dobrych doświadczeń z tym olejkiem. Możecie o nich przeczytać TUTAJ.

A jakie są Wasze odczucia dotyczące tego kosmetyku? Używacie? Jesteście zadowolone?











Popularne posty