poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kosmetyczne abecadło - H

Hej! Zapraszam na kolejny post z serii "Kosmetyczne abecadło". Pora na literę H.

Henna - barwnik produkowany z liści i pędów lawsonii bezbronnej (zwanej też krzewem hennowym i nadbarwią bezbronną). Roślina ta pochodzi z obszarów ciepłego klimatu od Afryki po Indie. Obecnie można ją też spotkać w Ameryce Południowej. Z kwiatów tej rośliny wytwarza się olejek eteryczny stosowany w perfumerii. Henna to jeden z najstarszych znanych ludzkości kosmetyków. W starożytności stosowana była do barwienia włosów, skóry czy paznokci, a także materiałów (jedwabiu, wełny i skóry).
Henna stosowana obecnie w kosmetyce występuje w postaci proszku oraz żelu. W celu zastosowania jej na włosy, brwi, rzęsy czy skórę należy dodać do niej odrobinę wody utlenionej i rozrobić. Następnie nakładamy na żądaną część ciała i zmywamy po pewnym czasie (producent zawiera taką informację na ulotce lub opakowaniu kosmetyku. Warto się do niej stosować, jeśli nie chcemy uzyskać zbyt mocnych, karykaturalnych wręcz efektów). Kolor, jaki uzyskamy, zależy od odcienia naturalnego włosów, jakości henny oraz czasu, na jaki kosmetyk działa na włosy. Z czasem barwnik się wypłukuje i wracamy do naturalnego koloru włosów. Przy farbowaniu rzęs lub brwi, gdy nie chcemy pobrudzić skóry, warto nad i pod włoski nałożyć grubą warstwę kremu, dzięki czemu skóra wokół farbowanego obszaru będzie bezpieczna. Jeśli przez przypadek zaaplikujemy hennę w złym miejscu, możemy ją łatwo usunąć płatkiem kosmetycznym zwilżonym spirytusem salicylowym lub sokiem z cytryny.
Henna jako kosmetyk stosowany do farbowania włosów jest o wiele bezpieczniejszy niż zwykłe farby, ponieważ nie zawiera amoniaku oraz innych substancji chemicznych, szkodliwych dla włosów. Nie wnika też w strukturę włosa, dlatego efekt po zastosowaniu henny utrzymuje się jedynie kilka tygodni i zabieg trzeba następnie powtórzyć.
Wyróżnić możemy hennę naturalną i syntetyczną.
Kosmetyk ten możemy znaleźć w różnych odcieniach - czarny, brązowy, grafitowy.
Henna może wywoływać alergie oraz być niebezpieczna dla osób cierpiących na niedobór dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (tzw. fawizm - choroba dziedziczna, uwarunkowana genetycznie) oraz dzieci i niemowląt.
Henna dodawana jest również do kosmetyków do pielęgnacji włosów. Działa na nie wzmacniająco.



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...