poniedziałek, 30 grudnia 2013

Kosmetyczne abecadło - I

Hej! No dobra przyznaję się. Nie udało mi się znaleźć żadnego kosmetyku, który zaczynałby się na literę "I". Dlatego stwierdziłam, że poszukam czegoś innego. Zatem dziś zapraszam do poczytania o parabenie zaczynającym się na "I" oraz dosyć przydatnym akcesorium.
Izopropyloparaben - inaczej ester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Jest to substancja konserwująca, która zapobiega powstawaniu i rozwojowi mikroorganizmów w kosmetykach. Ma zastosowanie także bakteriobójcze. Zdarza się bowiem, że niektóre produkty są bardziej narażone na kontakt ze szkodliwymi czynnikami, np. kremy czy balsamy do ust w słoiczkach. Dlatego też ważne jest zastosowanie składnika uniemożliwiającego rozwój bakterii w produktach, które nabieramy palcami. Stosowanie tej substancji w kosmetyce jest prawnie dozwolone. Jej zawartość w składzie produktu nie może przekraczać  stężenia 0,4 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla pojedynczego estru i 0,8 % dla mieszaniny estrów.
Oprócz zastosowania w kosmetyce, Izopropyloparaben znajdziemy też w lekach oraz żywności.
Ircha - w drogeriach często można kupić ściereczkę z irchy. Ircha to bardzo cienko wyprawiona skóra, z reguły owcza, o bardzo dobrych właściwościach czyszczących i polerujących. Skóra ta jest garbowana z użyciem olejów z wątroby ryb morskich. Często stosowana jest do czyszczenia okularów, lusterek i innych szklanych powierzchni oraz karoserii samochodów, bez konieczności użycia różnego rodzaju płynów, chemikaliów, itp. Ircha charakteryzuje się ponadto szybkim wchłanianiem płynów. Ircha ma zastosowanie także w przemyśle odzieżowym; produkuje się z niej rękawiczki, kurtki czy też buty.
A Wy macie jakiś pomysł na produkty zaczynające się na literę "I"? Jeśli tak, to podajcie swoje propozycje.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...