poniedziałek, 3 lutego 2014

Kosmetyczne abecadło - M

Hej! Jak Wam minął dzień? Dziś w Warszawie była piękna pogoda! Słońce cudnie świeciło, miałam wrażenie, że wiosna niebawem nas nawiedzi ;) Tylko czekać aż śnieg całkiem się rozpuści a słońce coraz częściej będzie wyglądać zza chmur. Ale przechodząc do rzeczy... Dziś poniedziałek, co oznacza, że czas na kolejną odsłonę "Kosmetycznego abecadła". Przechodzimy do litery "M". Zapraszam do dalszego czytania.

Masło shea - roślinny olej z nasion drzewa występującego w Afryce. W czystej formie ma białawą barwę i jest właściwie bezwonne. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz w kuchni (jest to bowiem olej jadalny, używany głównie do smażenia). Masło shea ma właściwości bardzo pozytywnie wpływające na ludzką skórę. Główne składniki odżywce tego kosmetyku mają następujące działanie: 
  • zapobiegają wypadaniu włosów, 
  • zapobiegają zapaleniom stawów, skóry, 
  • chronią przed działaniem szkodliwych promieni UV, 
  • działają antybakteryjnie.
Masło ma właściwości nawilżające, natłuszczające i łagodzące. Ma postać stałą, szybko się rozpuszcza już w temperaturze ludzkiego ciała. Masło shea często występuje w produktach do włosów (maseczki, odżywki), peelingach, balsamach, błyszczykach i pomadkach nawilżających.
Inna nazwa tego produktu to masło karité.

 



   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...