Zielono mi..., czyli zdrowe i pożywne smoothie
Hej! Dziś przychodze do Was z trochę innym postem. Jak widać zima chyba na dobre nas opuściła i zwolniła miejsce na przybycie wiosny. Wiosną wszystko budzi się do życia. W sklepach i na targach zaczynają pojawiać się młode, zdrowe i pyszne warzywa i owoce. Zanim jednak będzie można nabyć nowalijki, możemy wykorzystać inne owoce i warzywa, dostępne zimą, do zrobiena pysznych smoothie. Dziś przygotowałam sobie pyszne, zielone, zdrowe smoothie. Do jego przygotowania wykorzystałam:
- dwie garście szpinaku,
- 1 grejpfruta,
- ok. łyżeczkę soku z cytryny,
- kilka plasterków i liście fenkułu oraz
- odrobinę soku z grejpfruta.
Wszystko wrzuciłam do blendera i otrzymałam pycha pożywny napój (no może papkę ;), dlatego musiałam dodać trochę soku z grejpfruta, żeby ją trochę rowodnić). Może być nieco gorzki, z uwagi na grejpfruta, więc można dodać jakiegoś innego, słodkiego owoca, np. jabłko. Mi jednak taki smak odpowiada.
Może trochę informacji o składnikach smoothie:
1. Szpinak
- nie zawiera cholesterolu,
- nie zawiera tłuszczów nasyconych,
- zawiera potas, witaminę A, B, C, E, K, błonnik, wapń, żelazo oraz magnez, kwas foliowy,
- zawiera przeciwutlenacze,
- 100 g szpinaku to tylko 23 kcal.
2. Czerwony grejpfrut
- nie zawiera cholesterolu ani tłszczów nasyconych,
- zawiera potas, witaminy A i C, wapń, błonnik,
- pogromca tłuszczu,
- 100 g to 42 kcal.
3. Fenkuł (koper włoski)
- zawiera olejek lotny o charakterystycznym anyżowym aromacie, które korzystnie wpływają na trawienie, układ nerwowy,
- przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu komórek rakowych,
- zawiera witaminę C, B1, potas, błonnik i kwas foliowy,
- 100 g to 31 kcal
4. Cytryna
- bogata w witaminę C,
- zawiera żelazo, magnez i potas,
- wartość kaloryczna - 29 kcal / 100 g,
- oczyszcza organizm z toksyn.
Smacznego i zdrowego wieczoru!
Komentarze
Prześlij komentarz